Koiran terveys ja hyvinvointi

Rokotukset

Koirilla esiintyy tarttuvia tauteja, joista kaikkiin ei ole parannuskeinoja. Siksi kaikki koirat tarvitsevat rokotuksia. Ennen rokotusta koira tarvitsee matolääkityksen, jonka saa apteekista ilman reseptiä.

Kaikki koirat tulisi rokottaa penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta ja parvovirusta vastaan. Lisäksi tarvitaan rabies- eli raivotautirokotus erityisesti niille koirille, jotka voivat joutua tekemisiin luonnonvaraisten nisäkkäiden kanssa tai joiden kanssa matkustetaan ulkomaille. Kennelyskärokotus tarvitaan niille koirille, jotka tapaavat paljon muita koiria esimerkiksi koirapuistoissa, harrastuksissa tai näyttelyissä.


Kastraatio / sterilisaatio eli koiran leikkauttaminen

Jos koiralla ei ole tarkoitus teettää pentuja, kannattaa sen kastraatiota tai sterilisaatiota harkita. Sen lisäksi, että leikkauttaminen estää ei-toivottujen pentujen syntymisen, siitä on etua myös koiran terveydelle. Kastroiduilla uroksilla on vanhoina vähemmän eturauhasvaivoja kuin kastroimattomilla. Steriloidut nartut välttyvät kohtutulehdukselta, joka voi olla koiralle hengenvaarallinen. Lisäksi nisäkasvainten riski pienenee, kun narttu sterilisoidaan nuorena, erityisesti jos se tehdään ennen ensimmäistä kiimaa. Joissain tapauksissa leikkauksen haitat voivat ylittää sen tuomat edut, joten asiasta kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa.


Siruttaminen

Lemmikin tunnistemerkitseminen on tärkeää. Nykyaikainen menetelmä on mikrosiru, pieni kapseli, joka asennetaan eläimen niskaan tai korvan taakse. Kapseli sisältää tunnistenumerosarjan, joka voidaan lukea erityisellä sirunlukulaitteella. Sirun tietojen lukeminen on helppoa, virheetöntä ja täysin kivutonta eläimelle. Viranomaisilla, useimmilla löytöeläinkodeilla ja lähes kaikilla eläinlääkäreillä on käytettävissään mikrosirunlukija. 


Kynnet, hampaat ja turkki

Koira kannattaa totuttaa hoitotoimiin jo pentuna. Tilanne järjestetään leppoisaksi ja miellyttäväksi, ja samalla voi antaa pieniä makupaloja.

Kynsien leikkaaminen ehkäisee niiden liikakasvua ja säästää varpaiden vääntymiseltä kivuliaisiin asentoihin. Kynsien leikkaamisen harjoittelun voi aloittaa sillä, että pennun kynsiä vain kosketetaan kynsisaksilla ja samalla hetkellä sille annetaan pieni makupala. Vähitellen siirrytään siihen, että kynnen kärjestä napsaistaan pieni pala saksilla. Kynsiä leikatessa on varottava osumasta kynnen sisällä kulkevaan verisuoneen, koska sen vahingoittumiseen liittyy voimakas kipu. Verisuonen sijainnin näkee helpoimmin vaaleasta kynnestä.

Hampaiden puhdistaminen vähentää hammaskiveä ja ientulehduksia sekä parantaa hengityksen hajua. Hampaiden hoitoon totutellaan avaamalla pennun suu lempeästi ja laittamalla hampaisiin koirien hyvänmakuista hammastahnaa.

Kaikki paitsi aivan lyhytkarvaisimmat koirat tarvitsevat myös turkin hoitoa, jotta turkki ei takkuunnu. Kammalla tai harjalla käydään läpi kaikki ruumiinosat, myös häntä. Tuuheaturkkiset koirat tarvitsevat säännöllistä turkin hoitoa välttyäkseen takkuuntumiselta. Vaikka turkki olisi päältäpäin siistin näköinen, takkujen syntyminen on ehkäistävä myös karvojen juuressa eli pohjavillassa. Kookkaat takut aiheuttavat koiralle kipua ihon kiristyessä. Paksun tai takkuuntuvan turkin käsittelyssä on oltava erityisen hellävarainen, jotta ei tulisi kivuliaasti kiskoneeksi koiraa karvanjuurista.


Häkittäminen

Ikävän yleistä on, että koira suljetaan pieneen kuljetushäkkiin omistajiensa työpäivien ajaksi. Yleensä näin käy siksi, että omistaja on laiminlyönyt velvollisuutensa opettaa koira olemaan yksin tai omistaja ei vaivaudu järjestämään koiralleen riittävästi mielekästä tekemistä.

Koiran pitäminen näyttelyhäkissä ei ole ainoastaan laitonta, vaan se voi aiheuttaa koirille peruuttamattomia henkisiä ja fyysisiä vaurioita. Vaikka koira näyttäisi suhtautuvan pakkohäkitykseen rauhallisesti, voi harmittomalta vaikuttava häkitys kostautua monenlaisina stressin aiheuttamina käytöshäiriöinä ja fyysisinä oireina. Kaikille koirille on välttämätöntä opettaa rento ja stressitön yksinolo.

Yksi hyväksi todettu keino on rajata koiran reviiriä kotona silloin, kun se joutuu olemaan yksin, esimerkiksi yhteen huoneeseen, jossa sillä on vettä ja peti tarjolla. Tämä rauhoittaa koiraa ja voi estää monia käytöshäiriöitä.