Koiran ulkoilu ja matkustus

Ulkoilu on useimmille koirille ainoa tilaisuus päästä tekemään tarpeensa. Siksi onkin suositeltavaa, että yötä lukuun ottamatta koira pääsisi ulos vähintään kuuden tunnin välein. Uusien paikkojen tutkiminen ja monenlaisissa ympäristöissä liikkuminen lisäävät koiran viihtyvyyttä. Lenkeistä tulee koiralle kiinnostavampia, jos eri päivinä kuljetaan eri reittejä.

Valjaat ovat terveellisempi ja turvallisempi ulkoiluvaruste kuin kaulapanta etenkin, jos koira pyrkii vetämään hihnassa. Myös omistajan liukastuessa tai kaatuessa valjaat jakavat äkkinykäisyn tasaisemmin eri lihasryhmille kuin panta, joka kohdistaa nykäisyn lähinnä niskalihaksiin.


Koiran vapaana pitäminen

Koiraa saa pitää irti kotipihalla, koirapuistoissa, kilpailuissa ja erilaisissa kokeissa. Kaduilla ja kadunvarsilla koiran on oltava kiinni, vaikka kyseessä olisi kuinka tottelevainen yksilö tahansa. Vaikka koirasi olisi luonteeltaan todella kiltti ja sydämellinen, vastaantuleva koira tai ihminen voi pelätä sitä. Koiraa ei saa päästä ryntäilemään toisten ihmisten luokse.

Koirien lain määräämä kiinnipitoaika (koskee myös taajaman ulkopuolista aluetta) alkaa maaliskuun 1. päivä ja jatkuu 19. elokuuta asti. Kiinnipitoaika varmistaa rauhan luonnoneläimille niiden lisääntymisajan aikana.

Luonnonsuojelualueilla koirat on pidettävä aina kytkettyinä.


Koiran kohtaaminen ulkona

Jos koiran talutushihnaan, pantaan tai valjaisiin on kiinnitetty keltainen nauha tai rusetti, koirakolle kannattaa antaa ohitustilanteessa tilaa. Tämä kertoo siitä, että koira voi olla esimerkiksi sairas, arka, sillä voi olla huonoja kokemuksia muista, se voi olla koulutuksessa ja vaikka juoksuinen narttu.

Koirien välisten tervehtimistenkin pitäisi aina tapahtua omistajan luvalla. Valitettavasti lenkkipoluilla on omistajia, jotka välittämättä toisten pyynnöistä päästävät oman koiransa tulemaan vapaasti nokakkain. Joskus näistä tilanteista voi tulla tappelu koirien välillä. Jos koira loukkaantuu tappelussa, asiasta pitää ilmoittaa poliisille.


Koiran matkustus ja autossa pitäminen

Koira kannattaa jo pentuna totuttaa kulkemaan mukana autossa ja joukkoliikenteessä. Silloin sitä on helpompi pitää mukana jatkossakin. Lämpimällä säällä tai pakkasella koiraa ei kuitenkaan saa jättää yksin autoon! Vaikka ikkunan jättäisi raolleen, lämpötila auton sisällä nousee kesällä yllättävän korkeaksi ja aiheuttaa nopeasti lämpöhalvauksen.

Autossa matkustaessa koira on turvallisinta pitää matkustushäkissä, kuljetuskopassa tai kiinnitettynä koirille tarkoitetulla turvavyöllä, jotta koira ei pääse aiheuttamaan auton sisällä vaaratilannetta tai loukkaannu itse pahasti esimerkiksi kolarin sattuessa.