Eläinsuojelu

Eläimiin liittyvä lainsäädäntö

Eläinsuojelulaki määrää minimivaatimukset eläinten pitoa ja hoitoa koskien.

Eläinsuojelulaki 4.4.1996/247
Eläinsuojelulain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lain tarkoituksena on myös edistää eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua.

Järjestyslaki 27.6.2003/612 (Eläimet, 4. luku)
Järjestyslaki määrää pitämään koirat, kissat, hevoset sekä muut koti- ja lemmikkieläimet kytkettynä taajama-alueilla sekä siivoamaan koirien ulosteet hoidetulla alueella taajamassa.

Metsästyslaki 28.6.1993/615 (Koiran pitäminen, 8. luku)
Metsästyslaista löytyvät määräykset mm. koirien kiinnipidosta ja ajankohdat, jolloin metsästyskoirat saavat olla metsästyskäytössä.

Valtioneuvoston asetus koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelusta 8.7.2010/674

Eläinsuojeluilmoitus

Jos epäilet eläimen huonoa kohtelua, otathan suoraan yhteyttä valvontaeläinlääkäriin tai kunnaneläinlääkäriin. Jos eläin on välittömässä hengenvaarassa, soita hätänumeroon 112. Voit tehdä ilmoituksen myös meille, jolloin välitämme tiedon eteenpäin viranomaisille.

Löytöeläimet

Forssan, Jokioisten, Tammelan, Humppilan, Ypäjän ja Loimaan löytöeläimet hoitaa yksityinen löytöeläinkoti Käpälämäki Jokioisten Minkiöllä. Teemme aktiivisesti yhteistyötä löytöeläinkodin kanssa.

Vinkkejä arkeen

Käytännön eläinsuojelu alkaa eläinten mahdollisimman hyvästä hoidosta ja niiden arvostamisesta. Ostopäätöksilläsikin on vaikutusta eläinten oloihin. Arjessa on lukuisia pieniä asioita, joissa voi vähällä vaivalla ottaa huomioon eläimet ja toimia niin, ettei aiheuta eläimille haittaa tai vaaraa.

Lemmikkieläimet

Lemmikkieläimet tuovat elämään vastuuta, toimintaa, harrastuksia, uusia ihmisiä, onnea ja harmia. Eläinrakkaus ei vaadi lemmikin omistamista, vaan eläimistä voi nauttia myös esimerkiksi hoitoeläimen tai eläinharrastusten kautta.

Luonnonvaraiset eläimet

Paras tapa huomioida luonnoneläimiä on suojella niiden elinympäristöjä. Luonnon kiertokulkuun ja eläinten elämään ei pidä puuttua ilman painavaa syytä. Eläinsuojelulaki edellyttää auttamaan sairasta tai vahingoittunutta luonnonvaraista eläintä. Eläintä ei kuitenkaan tule hoitaa ilman asiantuntevaa apua.