Ystäväeläimet

Ystäväeläintoiminta on vapaaehtoistoimintaa, jossa voimme tuottaa iloa ja mahdollisuuksia eläimen kohtaamiseen sellaisille ihmisille, joille se ei muuten ehkä olisi mahdollista. Ohjaajat tekevät lemmikkinsä kanssa vierailuja esimerkiksi lasten, kehitysvammaisten ja vanhusten luona erilaisissa asumisyksiköissä, kouluissa, päiväkodeissa ja tapahtumissa.

Tavoitteena on opettaa ihmisen ja eläimen välisen suhteen rakentamista molemminpuoliseen kunnioitukseen, luottamukseen ja ystävyyteen perustuen. Jo pelkkä eläimen läsnäolo rauhoittaa ihmistä, tuo iloa elämään ja voi saada aikaan parantavia vaikutuksia.

Toiminnan lähtökohtana on, että kohtaamistilanteessa huomioidaan kaikkien osapuolien (asiakas, ohjaaja sekä lemmikki) turvallisuus ja mukavuus. Vierailut suunnitellaan eläimen lähtökohdista käsin ja vierailupaikan toiveet huomioiden. Ystäväeläinvierailut ovat maksuttomia.

Ensimmäiset Jesyn Ystäväeläimet ovat aloittaneet toimintansa vuonna 2010. Toiminta palkittiin Lounais-Hämeen psykologien toimesta vuoden mielenterveystekona 2012.

Ystäväeläintoiminnan yhteyshenkilö:
Marjaana Tasala / piia.tasala@gmail.com / p. 040 718 3848

Tule mukaan toimintaan!

Ystäväeläimenä voi toimia esimerkiksi koira, kissa, lammas, minisika tai alpakka! Lemmikin tulee vain olla perusluonteeltaan ja ominaisuuksiltaan toimintaan sopiva, ystävällinen, rauhallinen ja ihmisistä kiinnostunut. Koirakoilta vaaditaan hyväksytty Kiva Koirakansalainen -testi, joita järjestetään ympäri Suomea. Myös yhdistys voi järjestää testin, jos alueella on paljon kiinnostusta toimintaan.

Ystäväeläinten vierailuista kiinnostuneita kohteita löytyy runsaasti ja kysyntää on jatkuvasti. Kaipaammekin joukkoomme jatkuvasti uusia, innostuneita ihmisiä ja lemmikkejä tekemään tätä tärkeää, ennaltaehkäisevää eläinsuojelutyötä!

Jesyn Ystäväeläimet

Albert

Ohjaaja Henna Mäntymaa

Albert on v. 2021 syntynyt ystävällinen ja leikkisä labradorinnoutaja, jonka lempipuuhaa on juosta metsässä ja riehua koirakavereiden kanssa. Päivisin Albertin voi tavata eläintarvikeliike DogFeelGoodissa, missä hän toimii varastomiehenä. Albertin peruskoulutus aloitettiin heti hänen saavuttuaan 8 viikkoisena kasvattajalta Virosta ja opit ovatkin jo hyvin menneet käytäntöön. Albertin kanssa harrastetaan myös hakua, tokoa ja tulevaisuudessa myös nose workia ja muita lajeja. Jos haluat rapsutella ja halia Albertia, tule moikkaamaan tapahtumiin tai kaupalle – Albert on aina valmiina!

Lili

Ohjaaja Johanna Kallionpää

Lili on v. 2021 syntynyt kiltti cotton-neiti, joka viihtyy kaikenikäisten ihmisten kanssa. Lili tykkää erityisesti silittelystä ja rapsutuksista. Koska Lili on vielä pentu, tykkää se usein myös leikkiä toisten koirien kanssa tai mennä noutamisleikkiä omilla leluilla. Lili on kotikoira, mutta olemme harrastaneet hänen kanssaan pienimuotoisesti toko-koulutusta. Lili asuu allergiaperheessä, mutta koska cottoneilla ei ole pohjavillaa, niille ei muodostu lainkaan hilsettä ja sen vuoksi ne ovat usein hyvin allergiasiedettyjä koiria.

Minni

Ohjaaja Tuula Romu

Minni on v. 2019 syntynyt norwichinterrierityttö. Luonteeltaan Minni on todella seurallinen, iloinen ja reipas. Olemme mukana myös Kennelliiton kaverikoiratoiminnassa.

Mooses

Ohjaaja Mona Moisander

Mooses on v. 2018 syntynyt, erittäin sosiaalinen, hauska ja itsevarma kissaherra. Mooses on kuin syntynyt ystäväeläimeksi, sillä hän rakastaa olla rapsutettavana ja huomion keskipisteenä eikä pelkää vieraita ihmisiä tai paikkoja, vaan on kuin kotonaan melkein missä vaan. Mooses on ahkera pyydystämään hiiriä, joita kotitallissa riittää etenkin syksyisin. Mooseksella on pohjaton ruokahalu eikä hänen läsnä ollessaan kannata unohtaa esimerkiksi kinkkuvoileipiä vahtimatta.

Ulla

Ohjaaja Mona Moisander

Ulla on v. 2010 syntynyt shetlanninponitamma. Ullalla ratsastavat vain lapset (tai todella pienikokoiset aikuiset), kuten Ullan pienestä koosta voi päätellä. Ulla on rauhallinen ja viihtyy kaikenikäisten ihmisten, niin lasten kuin vanhustenkin, rapsuteltavana ja seuraponina. Ulla on myös esimerkillinen tarhakaveri muille lajitovereilleen. Ulla tykkää herkuista, mutta niitä hänelle saavat antaa vain omistajat.

Jarppi

Ohjaaja Mona Moisander

Jarppi on kesällä 2017 syntynyt pupuherra. Toisin kuin veljensä Alpo, joka on arempi ja todella siisti, on Jarppi ”sosiaalinen sottapytty”, joka suhtautuu ihmisiin uteliaasti. Siksi Jarppi onkin veljeksistä se, jonka voi ottaa mukaan ystäväeläinvierailuille. Jarppi on myös todellinen ahmatti, joka kyllä huomauttaa, jos ruokakippo on tyhjänä.

Tilli

Ohjaaja Merja Heikkilä

Hertta

Ohjaaja Marjaana Tasala

Rupert

Ohjaaja Laura Myllykangas

Aura

Ohjaaja Sari-Anne Sillanpää

Ronja

Ohjaaja Anu Tamberg

Suurkiitos myös aiemmin toiminnassa mukana olleille ystäväeläimille:

 • siperianhusky Pihla (ohj. Johanna Repo)
 • länsigöötanmaanpystykorva Alli (ohj. Alina Palonen)
 • bolognese Ilmari (ohj. Alina Salo)
 • schapendoes Hikka (ohj. Minna Nikander)
 • monirotuinen koira Hecu (ohj. Anne Huhtala)
 • bordercollie Nanna (ohj. Heli Rämö)
 • jackrusselinterrieri Siiri (ohj. Marjo Lehtokangas)
 • schipperke Oikku (ohj. Ilona Nevalainen)
 • monirotuinen koira Sulo (ohj. Sanna Hakala)
 • saksanmetsästysterrieri Sisu (ohj. Janina Isoaho)
 • labradorinnoutaja Kuru (ohj. Merja Heikkilä)
 • kääpiöbullterrieri Tuksu (ohj. Eija Junttila)
 • lapinporokoira Koda (ohj. Päivi Asp)
 • pk mäyräkoira Fauni (ohj. Hannu Repo)
 • pk mäyräkoira Enne (ohj. Hannu Repo)
 • monirotuinen koira Otto (ohj. Tarja Jaakkola)
 • bretoni Pekka (ohj. Tarja Jaakkola)
 • shetlanninlammaskoira Nelli (ohj. Anu Järvinen)
 • labradorinnoutaja Penni (ohj. Merja Heikkilä)
 • siperianhusky Naava (ohj. Johanna Repo)
 • minisika Kukka (ohj. Anu Kreivilä)
 • lammas Siiri ja pupu Benjamin (ohj. Tiina Lepo)
 • kiinanharjakoira Otto (ohj. Kirsi Haapsaari)
Tab titleTab titleTab titleTab titleTab titleTab titleTab titleTab titleTab titleTab title

Pihla

Ohjaaja: Johanna Repo Pihla on vuonna 2010 syntynyt siperianhuskynarttu, joka on \”kasvanut\” mukaan ystäväkoiratoimintaan pienestä pennusta lähtien, kiitos Naava-mummun. Pihla on luonteeltaan melko energinen, mutta ystäväkoirakeikalle mentäessä ikilapsikin osaa keskittyä itse työntekoon ja käykin mielellään tervehtimässä paikalla olijat. Pihla harrastaa valjakkolajeja, lähinnä koirapyöräilyä sekä rally-tokoa. \"\"

Alli

Ohjaaja: Alina Palonen Alli on vuonna 2012 syntynyt länsigöötanmaanpystykorva. Alli valmistui ystäväkoiraksi kesällä 2016. Alli on iloinen, energinen ja ystävällinen. Alli nauttii rapsutuksista ja pitää etenkin lapsista. \"\"

Ilmari

Ohjaaja: Alina Salo Prinsillan Ilmari eli Ilmari on vuonna 2012 syntynyt bolognese-poika. Ilmari on sosiaalinen, rauhallinen ja todella ihmisrakas koira. Helposti lähestyttävä ja kaikkien kaveri, lasten kanssa kuitenkin vielä hieman varuillaan, kun ei olla hirveästi oltu lasten kanssa tekemisissä. \"\"

Hikka

Ohjaaja: Minna Nikander Hikka on 2014 syntynyt schapendoes. Luonteeltaan Hikka on vilkas ja leikkisä, mutta ystäväkoiratöissä Hikka käyttäytyy erittäin rauhallisesti. Hikka suhtautuu samalla ystävällisyydellä sekä lapsiin että aikuisiin, mutta kovat äänet saattavat säikäyttää Hikan. Hikan pitkä takkuisen näköinen turkki ja \”tukka\” joka usein töissä on ponnarilla pään päällä, onkin ollut etenkin lasten hämmästyksen aihe. Hikan mielestä ihan kaikkein paras harrastus on kavereiden kanssa juokseminen ja leikkiminen, mutta Hikka harrastaa myös rally-tokoa, näyttelyitä sekä jäljestämistä. \"\"

Hecu

Ohjaaja: Anne Huhtala Nimeni on Hercule, ikä n. 6 vuotta, mutta tutuille olen Hecu. Olen alunperin Romaniasta, jossa vietin elämäni ensimmäiset kaksi vuotta. Sieltä saavuin Suomeen omaan perheeseeni, jossa olen viihtynyt erittäin hyvin. Nyt hieman vanhemmaksi tultuani olen lopettanut turhat hötkyilyt, ja tykkään rauhallisista rapsutuksista, hellistä suukoista ja kaikista parasta on pitkät pötköttelyrapsutteluhetket sohvalla. Toki minusta löytyy myös vauhtia, tykkään juosta ja leikkiä tuulen lailla. Minulle on opetettu, että ihmisten lähellä rauhoitutaan ja nautitaan vain, ja siksi tykkäänkin näistä ystäväkoirahommista, saa paljon rapsutteluja ja näkee myös uusia asioita. \"\"

Nanna

Ohjaaja: Heli Rämö Nanna on rodultaan bordercollie, hyvin kieltään liputtava ja iloinen tapaus. Nanna harrastaa agilityä ja tottelevaisuuskoulutusta. Virallisiin kisoihin ei Nannan äiskä ole vielä rohkaistunut menemään, mutta epävirallisissa ollaan käyty monesti. Ehkä Nanna pääsee vielä joskus loistamaan virallisissakin! Ystäväkoiraksi Nanna tuli syksyllä 2016. \"\"

Siiri

Ohjaaja: Marjo Lehtokangas Siiri on erittäin pienikokoinen ja terhakka jackrusselinterrieri. Siiri on toiminut ystäväkoirana kesästä 2014 aina tarpeen mukaan ja käy säännöllisesti tapaamassa ystäviään Forssassa. \”Mä ystävä oon kaikkien, aivan jokaisen!\”

Oikku

Ohjaaja: Ilona Nevalainen Oikku on reipas, iloinen, positiivinen ja sosiaalinen schipperkeuros, jolta omaa tahtoa ei puutu. Monenlaista on herran kanssa puuhattu, paljon on nähty ja koettu ja senpä takia ei maailmasta löydy asiaa, mikä Oikku hätkähtäisi tai pelottaisi. Oikkua ei millään tavalla häiritse, jos jotkut ihmiset ovat hieman erilaisia, hän suhtautuu kaikkeen iloisesti häntää heiluttaen.

Sulo

Ohjaaja: Sanna Hakala Sulo on n. 3-vuotias monirotuinen ja kaikkien kaveri. Harrastuksina on agility ja tokoilu säännöllisesti. Sulo on luonteeltaan todella miellyttämisen haluinen, äärettömän kiltti ja tulee toimeen kaikkien kanssa. Ystäväkoiran ura alkoi kesällä 2016 ja tarvittaessa olemme käytettävissä.

Sisu

Ohjaaja: Janina Isoaho Sisu on 7-vuotias saksanmetsästysterrieri. Luonteeltaan hyvin iloinen, ystävällinen, pirteä, päättäväinen ja leikkisä. Harrastuksiin kuuluu uusinpana ystäväkoiratoiminta, lenkkeily niin kaupungissa kuin metsässä, agility, toko ja match show:ssa käyminen. Sisu pitää kaikenikäisistä ihmisistä.
Kiitos jo lopettaneille ystäväeläimille Sisu (ohj. Janina Isoaho) labradorinnoutaja Kuru (ohj. Merja Heikkilä) kääpiöbullterrieri Tuksu (ohj. Eija Junttila) lapinporokoira Koda (ohj. Päivi Asp) pitkäkarvainen mäyräkoira Fauni (ohj. Hannu Repo) pitkäkarvainen mäyräkoira Enne (ohj. Hannu Repo) monirotuinen koira Otto (ohj. Tarja Jaakkola) bretoni Pekka (ohj. Tarja Jaakkola) shetlanninlammaskoira Nelli (ohj. Anu Järvinen) labradorinnoutaja Penni (ohj. Merja Heikkilä) siperianhusky Naava (ohj. Johanna Repo) minisika Kukka (ohj. Anu Kreivilä) lammas Siiri ja pupu Benjamin (ohj. Tiina Lepo) kiinanharjakoira Otto (ohj. Kirsi Haapsaari)