Eläinsuojeluilmoitus

Valvontaeläinlääkäri (FSHKY)
Veera Hovila
p. 040 630 0077
veera.hovila@riihimaki.fi

Jos epäilet eläimen huonoa kohtelua, otathan suoraan yhteyttä valvontaeläinlääkäriin tai kunnaneläinlääkäriin. Jos eläin on välittömässä hengenvaarassa, soita hätänumeroon 112. Voit tehdä ilmoituksen myös meille, jolloin välitämme tiedon eteenpäin viranomaisille. Tietosi säilytetään aina luottamuksellisina eikä niitä luovuteta ilmoituksen kohteelle. 

Valvontaeläinlääkäri on eläinlääkäri, jonka tehtävänä on valvoa pidettyjen eläinten oloja ja hyvinvointia. Valvontaeläinlääkärit ovat viranomaisen roolissa kunnassa, kaupungissa tai valtion hallinnossa ja he tekevät usein viranomaisyhteistyötä etenkin poliisin kanssa.

Tavoitat kaikki kunnaneläinlääkärit myös yhteisellä sähköpostilla elainlaakarit@fshky.fi

Milloin pitää tehdä eläinsuojeluilmoitus?

Eläimen huono kohtelu

Jos tiedät ihmisen pahoinpidelleen lemmikkiään tai epäilet että eläimen muissakin olosuhteissa on puutteita (koiraa ei esimerkiksi lenkitetä tai ruokita), jätä asiasta eläinsuojeluilmoitus. Akuutissa tapauksessa (eläin on välittömässä hengenvaarassa, esimerkiksi jätetty kuumaan autoon), soita hätänumeroon 112.

Epäily kissapopulaatiosta

Jos epäilet lähialueellasi olevan villiintynyt kissapopulaatio, jätä asiasta eläinsuojeluilmoitus. Jos törmäät yksittäiseen vapaana liikkuvaan huonokuntoiseen kissaan, ota yhteyttä suoraan meihin.

Jos itse ylläpidät kissapopulaatiota ruokkimalla kissoja pihassasi ja antamalla niiden lisääntyä vapaasti, pyydä apua meiltä. Autamme kissojen loukuttamisessa ja uusiin koteihin sijoittamisessa. Tarpeen mukaan voimme myös avustaa muutaman kissan leikkauksessa, jos haluat niiden pysyvän luonasi.

Epäilyttävät myynti-ilmoitukset

Jos löydät epäilyttäviä eläinten myynti-ilmoituksia jotka saattavat viitata pentutehtailuun, jätä asiasta eläinsuojeluilmoitus.

Haukkuvat koirat

Vaikka jatkuva haukkuminen saattaa olla merkki koiran hädästä, se ei yksin ole syy tehdä eläinsuojeluilmoitusta. Ota aina ensisijaisesti yhteyttä koiran omistajaan ja keskustele asiasta. Voi olla, ettei omistaja edes tiedä koiran haukkumisesta hänen poissaollessaan ja omistaja onkin halukas kouluttamaan koiran hiljaiseksi. Mikäli keskustelut koiran omistajan kanssa eivät auta ja koira jatkaa häiritsevää haukuntaa, ole yhteydessä isännöitsijään tai poliisiin.

Koirien hyökkäykset

Jos koira on käynyt ihmisen tai toisen eläimen kimppuun, ilmoita asiasta suoraan poliisille.