Koiran kouluttaminen ja harrastukset

Kouluttaminen palkitsemisen kautta

Koiran kouluttaminen sujuvaa arkea varten on ennen kaikkea toivotunlaisiin tottumuksiin ohjaamista. Palkitseminen on siinä tehokkain keino. Esimerkiksi hihnassa vetämättä kävelemisen oppiminen onnistuu parhaiten sillä, että koiraa palkitaan niistä hetkistä, jolloin hihna on löysänä. Palkinnon ei tarvitse olla herkkupala, vaan sen asian toteuttaminen, jota koira sillä hetkellä haluaa. Hihnassa kävelemisen tapauksessa koira haluaa mennä eteenpäin. Omistaja siis palkitsee koiran hihnan löysyydestä sillä, että hän lähtee liikkeelle juuri sillä hetkellä, kun hihna löystyy. Jos hihna taas kiristyy, omistaja pysähtyy. Näin koira oppii, että se pääsee etenemään vain huolehtimalla hihnan löysyydestä.

Ei-sanankin voi opettaa koiralle oikea-aikaisen palkitsemisen avulla. Silloin se opetetaan koiralle pysähtymismerkkinä. Koiraa palkitaan siitä, että sanan ei kuullessaan se keskeyttää välittömästi sen, mitä on sillä hetkellä tekemässä. Luoksetulo kutsuttaessa on yksi niistä asioista, joita kannattaa harjoitella paljon, jotta sen saa toimimaan luotettavasti. Kuten kaikkia muitakin koiralle opetettuja sanoja, tule- tai tänne-sanaa kannattaa harjoitella monissa eri paikoissa, jotta koira mieltää, että sanan merkitys on sama kaikkialla. Paikat valitaan niin, että ympäristön häiriötekijöitä ja houkutuksia on vähitellen yhä enemmän, mutta kuitenkin niin, että koira malttaa vielä keskittyä omistajaan ja harjoitukseen.

Onnistuneeseen koulutukseen tarvitaan taitoa silloinkin, kun se tehdään palkitsemalla. Omistajan on osattava ajoittaa palkinto oikein ja ymmärrettävä, millä tavoin mielleyhtymien ja tottumusten syntyminen tapahtuu koiran mielessä.


Koiran käytösongelmat

Haukkuminen

Koiran haukkuminen juontaa juurensa susien käyttämään lyhyeen varoitus- tai ilmoitushaukahdukseen. Siksi haukkuminen liittyy usein niihin tilanteisiin, joissa koira kokee jonkin asian epäilyttävänä tai pelottavana.

Ulkona vastaantuleville koirille haukkuminen johtuu usein siitä, että koira kokee ne mahdollisina uhkina. Koira ei ehkä ole pentuna saanut tarpeeksi tilaisuuksia seurustella ystävällisten koirien kanssa, jotta se olisi oppinut luottamaan vieraisiin koiriin. Sillä voi myös olla muistoissaan pelottava kokemus joutumisesta toisen koiran hyökkäyksen kohteeksi. Vastaantuleville koirille haukkumista pitää usein yllä myös se, että moni koira oppii pitämään sitä toimivana ratkaisuna. Etenkin jos koira itse on kookas, se huomaa pian, että haukkumalla se saa vastaantulijan väistymään eli oman pelkonsa vähenemään.

Jotkin koirat oppivat haukkumaan myös saadakseen omistajansa huomiota. Koira voi kaivata seuraa niin paljon, että kielteinenkin huomio on sen mielestä parempi kuin ei mitään. Tällaisissa tapauksissa ratkaisuna on koiran jättäminen huomiotta silloin, kun se haukkuu, ja vastaavasti sille jutteleminen ja rapsutteleminen heti, kun se tulee hakemaan huomiota haukkumatta.

Pelkotilat

Koiran pelot jäävät toisinaan ihmisiltä huomaamatta. Koiran saatetaan ajatella vain ”haluavan olla hankala”, jos se ei uskalla mennä johonkin. Koiran pelon voimakkuutta myös aliarvioidaan usein. Pelko on yksi perustunteista, jotka ovat voimakkaita ja monelta osin samantyyppisiä niin ihmisillä kuin monilla muillakin eläimillä.

Yleisin koirien pelkojen hallinnassa esiintyvä virhe on koiran vieminen vastoin tahtoaan tilanteeseen, jossa se pelkää. Moni luulee, että tämä auttaisi koiraa voittamaan pelkonsa. Onnistumisen avain on siinä, että koiraa ei viedä niin lähelle, että sitä alkaisi pelottaa ja se alkaisi haukkua. Sen sijaan muutos yhä lähempää ohittamiseen tapahtuu asteittain viikkojen ja kuukausien mittaan.
 

Tavaroiden pureskeleminen

Pureskeleminen on osa koiran luontaista käyttäytymistä. Maailmaansa tutkivat pennut pureskelevat kaikkea, mutta myös aikuinen koira tarvitsee tilaisuuksia pureskeluun. Sillä on rauhoittava ja mielialaa kohottava vaikutus. Jos koira pureskelee tavaroita ollessaan yksin kotona, syynä voi olla tekemisen
puute.

Koira ei myöskään osaa yhdistää kotiin palaavan omistajan ärtymystä siihen, mitä se itse on tehnyt kymmeniä minuutteja tai peräti tunteja aikaisemmin, mikä koiran ajantajulla on kaukana menneisyydessä. Jos koira reagoi omistajan paluuseen lepyttelemällä tätä häntä heiluen ja korvat takana, moni luulee sen häpeävän tekoaan. Tosiasiassa koira havaitsee ihmisen lievänkin ärtymyksen merkit ja yrittää saada tämän rauhoittumaan – ilman, että koiralla olisi aavistustakaan, mistä syystä omistaja on ärtynyt.

Ratkaisuna tavaroiden pureskeluun koira tarvitsee tarpeeksi houkuttelevaa sallittua pureskeltavaa, kuten puruluita. Arvokkaat esineet on viisasta pitää poissa koiran ulottuvilta, jos on syytä olettaa, että se saattaa yrittää pureskella niitä.


Harrastaminen koiran kanssa

Koirille ja niiden omistajille on etenkin kaupungeissa tarjolla monia erilaisia järjestettyjä harrastuksia. Harrastuksissa käyminen ei ole koiran hyvinvoinnille välttämätöntä, mutta jos sekä koira että omistaja viihtyvät harrastuksessa, se tuo lisää iloa elämään.

Harrastuksen valintaan vaikuttavat sekä koiran rotu että yksilöllinen luonne. Esimerkiksi ketteryyttä vaativat lajit voivat olla vaikeita ja riskialttiitakin sellaisille koirille, joilla on kovin raskas ruumiinrakenne tai lyhyet jalat.

Koiran oma innostuneisuus on yksi hyvä mittari sille, onko harrastus kyseiselle koiralle sopiva. Se ei kuitenkaan kerro koko totuutta. Hauskoistakin harrastuksista voi kiihtyä liikaa, jos koiralla ei ole harrastuskertojen välissä tarpeeksi palautumispäiviä. Silloin koiran elimistö on jatkuvasti pienessä stressitilassa. Koira saattaa myös alkaa reagoida arkielämän tapahtumiin tai ääniin tavallista herkemmin.