Lemmikkieläin hädässä

Jokaisella on velvollisuus auttaa selkeästi hädässä olevaa eläintä. Hyvä muistisääntö on, että eläimiä koskevissa hätätilanteissa soitetaan hätänumeroon, jos yleinen turvallisuus vaarantuu merkittävästi tai jos tehtävään tarvitaan viranomaisten erityiskalustoa tai -asiantuntemusta. Soita hätänumeroon 112, jos:

  • lehmä on juuttunut lietekaivoon
  • peura on pudonnut jäihin
  • kyykäärme on purrut lasta
  • iso eläin juoksee moottoritiellä

Eläin kuumassa autossa

Jos auton omistaja on lähettyvillä, huomauta hänelle asiasta. Jos auto olisi parkkeerattu esimerkiksi kaupan eteen, pyydä infopisteen henkilökuntaa kuuluttamaan asiasta kaupassa. Jos auton omistajaa ei löydy, ota yhteys hätäkeskukseen puhelinnumeroon 112. Ota rekisterinumero ylös ja kirjaa muistiin myös päivämäärä ja kellonaika.

Hätätapauksessa olet myös itse oikeutettu pelastamaan eläimen tai ihmisen kuumasta autosta. Jos ihminen tai eläin ei reagoi tai vaikuttaa paniikkiselta, eikä auton ilmastointi vaikuttaisi toimivan ja lämpö autossa nousee uhkaavasti, olet oikeutettu rikkomaan auton ikkunan ja pelastamaan kuumassa autossa olevan eläimen.

Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut eläin siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos eläin pystyy juomaan, sille tulee antaa viileää juomavettä. Eläin kannattaa viedä eläinlääkärille, vaikka se virkoaisikin. Matkan ajaksi eläin kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.


Puuhun kiivennyt kissa

Puuhun kiivenneellä kissalla ei yleensä ole mitään hätää, ellei se ole loukkantunut tai juuttunut valjaistaan tai kaulapannastaan kiinni. Kissoista suurin osa tulee itse alas puusta, kun ne jättää rauhaan. Tarvittaessa puun juurelle voi jättää houkuttimeksi hieman ruokaa.

Jos kissa on puussa yli vuorokauden, on syytä kutsua palokunta hätiin, sillä niin pitkä paastoaminen on kissalle haitallista.


Eläin ei imetä pentujaan

Aina eläin ei ala huolehtia pennuista synnytettyään ja yleisintä tämä on keisarinleikkauksen jälkeen. Ensisijaisesti ole yhteydessä eläinlääkäriin. Neuvoja ja tarvittaessa varaemoa voit etsiä varaemojärjestelmistä.