Kissan sopeuttaminen ja kotouttaminen

Kissa on sopeutuvainen eläin. Sopeutumisaikaan vaikuttavat mm. kissan ikä, tausta sekä kokemushistoria. Antamalla kissalle aikaa, tilaa, kiipeilypaikkoja ja piiloja parannat sen sopeutumismahdollisuuksia uusissa elämäntilanteissa.


Aran kissan kotouttaminen

Passiivinen, arka kissa tarvitsee mahdollisuuden piiloutua uudessa kodissaan. Anna aran kissan kotiutua ja tutustua ympäristöönsä rauhassa ilman ihmisen tai toisen lemmikin läsnäoloa. Anna kissalle aikaa. Ajallaan se kyllä kiinnostuu ympäristöstään ja siellä olevista ihmisistä omasta aloitteestaan. Tähän voi mennä päiviä, viikkoja tai kuukausia. Älä painosta kissaa vaan anna sen sopeutua tilanteeseen omaa tahtiaan.

Arkaa kissaa ei saa koskaan pakottaa fyysiseen kontaktiin, vaan aloite on annettava eläimelle. Ole, kuin kissaa ei olisikaan. Kissa ei pysty muodostamaan suhteita ihmisiin tai toisiin eläimiin ennen kuin se tuntee ympäristönsä ja kokee sen turvalliseksi.

Selän kääntäminen kissalle on rauhoittava ele ja kissan kanssa kannattaa viettää aikaa esimerkiksi istumalla samassa huoneessa selkä kissaan päin. Kissan ruokakupin voi asetaa sen piilopaikan oviaukolle, josta sen on helppo käydä piilopaikasta syömässä, kuitenkin niin, että se näkee syödessään ihmisen. Vähitellen, päivä päivältä, ruokakuppia voidaan siirtää hieman lähemmäs sitä kohtaa, missä ihminen istuu.


Kissa ja muut kissat

On erittäin tärkeää, että kaikilla kissoilla on riittävästi piilopaikkoja, hiekkalaatikkoja, leluja sekä ruokaa, jotta ne eivät koe joutuvansa kilpailemaan näistä. Anna kaikille kissoille myös yhtä paljon huomiota ja yhteisiä leikkihetkiä, sillä leikki lievittää stressiä. Uuteen tilanteeseen sopeutumista voi helpottaa feromonihaihduttimella, jota on saatavilla apteekeista sekä eläinlääkäreiltä.

Kun uusi kissa tulee taloon, vie se eri huoneseen ja pidä huoli, että ovi sen ja talon muiden kissojen välillä on tiukasti kiinni, eikä kukaan pääse livahtamaan siitä. Vie molemmille puolille kissojen hajuja esimerkiksi hieromalla kangasta kissan poskiin ja suupieliin sekä silittämällä kaikkia kissoja ja pitämällä niitä sylissä vuorotellen. Kun kaikki kissat ovat rentoutuneita ja hyvin levänneitä, voit tuoda uuden tulokkaan samaan huoneeseen muiden kanssa.

Paras hetki tutustuttaa kissat on ruoka-aikana. Tarjoile uuden kissan ruokakippo hieman kauempaa muista. Pysy itse rauhallisena koko ajan, jotta kissat eivät aistisi hermostuneisuutta. Pidä tutustumishetket aluksi lyhyinä ja lopeta ne, ennen kuin tunnelma kiristyy liiaksi.

Jos kissat pääsevät tappelemaan, niitä ei pidä erottaa käsiksi käymällä. Katkaise tilanne esimerkiksi heittämällä pyyhe agressiivisemman kissan päälle ja nappaamalla se heti mukaasi toiseen huoneeseen.

Kun kissat oleskelevat samassa huoneessa ilman agression merkkejä, ehkä jopa leikkien, ne voi jättää yhteen pidemmiksi ajoiksi. Jätä ne valvomatta vasta, kun on varmaa, että yhteiselo sujuu kaikkien kissojen osalta.


Kissat ja koirat

Useasti kuultu sanonta ”kuin kissa ja koira” ei välttämättä pidä lainkaan paikkaansa kissojen ja koirien kohdalla. Kissalla ja koiralla on toki erilainen elekieli ja väärinkäsityksiä sattuu, mutta ajan kanssa ne tajuavat olevansa eri eläimiä ja oppivat ymmärtämään toisiansa. Kissa kannattaa totuttaa koiriin jo mahdollisimman nuorena ja toisinpäin.

Kissan ja koiran tottuminen toisiinsa saattaa riippua myös niiden rodusta ja luonteesta. Kuten kaikessa muussakin sopeuttamisessa, totuta kissa ja koira toisiinsa vähitellen. Pidä ne ensin eri huoneissa tai portin takana ja anna niiden tottua toistensa hajuun. Pidä huoli, että kissa pääsee tarvittaessa turvaan korkealle koiran ulottumattomiin. Päästä koira näkemään kissa vasta, kun se on rauhallinen. Käytä herkkuja molempien eläinten palkitsemiseen. Tarkkaile myös kissaa ja sen elekieltä, sillä se saattaa hyvinkin nopeasti raapaista koiraa.

Kun koira ja kissa tutustutetaan toisiinsa maltilla, ne todennäköisesti lopulta hyväksyvät toisensa ja tottuvat yhteiseloon. Tutustumisvaiheessa tunnelman tulee olla rento ja hidastempoinen – älä anna eläinten säikäyttää toisiaan. Älä jätä eläimiä keskenään valvomatta ennen kuin olet aivan varma, että ne tulevat hyvin toimeen. Pahimmassa tapauksessa ne voivat todella satuttaa toisiaan – parhaassa tapauksessa niistä saattaa tulla ylimmät ystävät.


Kissa ja vauvat / taaperot / lapset

Tutustuta kissa mahdollisimman pian vauvaan ja sen tuoksuun tuomalla esimerkiksi vauvan peitto kissalle haisteltavaksi. Osoita kissalle myös tavallista enemmän huomiota vauvan tultua, jottei se tuntisi oloaan mustasukkaiseksi. Totuta lemmikki etukäteen lapsen ääniin soittamalla niitä esimerkiksi internetin videopalveluista.

Jos kissa ei saa mennä vauvalle tarkoitettuihin paikkoihin (pinnasänky, vaunut, hoitotaso ym.), käytä kissaa karkottavia aineita, suojaverkkoja sekä turvaportteja. Pidä huoli, että kissan hiekkalaatikko, nukkumapaikka ja ruoat ovat sellaisessa paikassa, johon liikkuva vauva ei itse pääse. Vahdi kissaa ja vauvaa niiden ollessa samassa tilassa.

Sinun tulee opettaa lapselle, kuinka kissan kanssa kuuluu toimia. Kissaa ei saa herättää turhaan, sitä ei saa säikäytellä eikä jahdata. Opeta lapsesi antamaan kissalle rauha, kun se syö, nukkuu tai käy hiekkalaatikolla.