Kissan aktivointi ja kouluttaminen
Kissa on älykäs ja oppivainen eläin, joka kaipaa mielekästä, lajityypillistä tekemistä. Säännöllinen kouluttaminen ja yhdessä leikkiminen lujittaa kissan ja sen omistajan välistä suhdetta. Kissan koulutus vaatii ehdotonta loogisuutta, pitkäjänteisyyttä ja aikaa. Kissa on huippuluokan saalistaja, joka nauttii vaanimisesta, metsästämisestä ja uusien asioiden tutkimisesta. Kissan tylsistyminen ja tekemisen puutteesta turhautuminen voi johtaa epätoivottuun käyttäytymiseen.
Jos kissa tekee jotain kiellettyä, sitä ei koskaan saa rankaista väkivaltaisesti, sillä se oppii vain pelkäämään sinua. Kissalle huutaminen on myös turhaa, sillä se kokee kovan äänen vain uhkaavana tai pelottavana. Se on myös yllätettävä itse teosta, sillä kissa ei ymmärrä jälkikäteen tulevaa rangaistusta. Kissa kannattaa ohjata vaihtoehtoiseen toimintaan sen toimiessa väärin.
Ympäristön seuraaminen
Kissanomistajan kannattaa panostaa asunnon suunnittelussa kolmiulotteisuuteen. Kissa tarkkailee levätessäänkin ympäristöään jatkuvasti, ja on hyvä, jos sillä on tilaisuus kavuta esimerkiksi kiipeilypuuhun tai jonnekin muualle korkeammalle, josta se voi rauhassa tarkkailla ympäristönsä tapahtumia.
Kissalle on hyvä järjestää myös ikkunoiden ääreen katselupaikkoja, joissa se voi seurata esimerkiksi kotipihan puissa vierailevien lintujen tekemisiä. Moni kissa pitää myös erilaisista koloista ja tunneleista, joihin se voi halutessaan mennä leikkimään tai vetäytyä lepäämään. Piilopaikkoihin voi kätkeä myös makupaloja tai leluja kissan etsittäväksi.
Ruoan etsiminen
Kissaeläimillä ei ole luonnossa koko ajan ruokaa tarjolla, vaan ne joutuvat tekemään sen eteen töitä metsästämällä. Luonnossa kissa käyttää paljon aikaa ruoan etsimiseen ja jahtaamiseen. Jos kotikissalla on aina ruokaa tarjolla ja sitä tarjotaan vain ruokakupista, saattaa kissa tylsistyä ja lihoa. Ruokaa voidaan käyttää apuna kissan virikkeistämisessä. Sitä voi esimerkiksi piilottaa eri huoneisiin, jolloin kissa saa käyttää aikaansa sen etsimiseen. Kissalle voi rakentaa myös virikkeistämislaatikon, jonka avulla kissan ongelmanratkaisukyky joutuu koetukselle, kun se miettii, miten päästä ruokaan käsiksi. Eläinkaupoista voi ostaa myös aktivointileluja ja virikkeistämispalloja, joihin voi piilottaa ruokaa sisään.
Kissaa voi myös opettaa tekemään temppuja käyttämällä ruokaa palkkiona. Kissaa voidaan vaikkapa houkutella tekemään toivottu liike namin avulla. Toivottu käytös vahvistetaan äänimerkillä esimerkiksi naksutinta käyttäen, ja äänimerkkiä seuraa aina palkkio. Kissa ei syö luonnossakaan tasaisen tylsää teollista ruokaa, joten ainakin osa ruoasta kannattaa tarjota raakana. Kissalle voi ostaa esimerkiksi isoja lihakappaleita, joita se saa rauhassa repiä ja työstää. Huom. kissalle ei saa antaa mitään keitettyjä luita.
Raapiminen ja repiminen
Kissalla on luontainen tarve raapia esimerkiksi pystysuoria pintoja pitääkseen kyntensä kunnossa ja merkitäkseen reviiriään. Kissalle kannattaa hankkia riittävän tukeva raapimispuu, johon se voi teroittaa kyntensä luvallisesti. Kissalla on myös saalistamiseen liittyvä tarve raapia ja repiä esineitä. Kissalle voi tuoda revittäväksi esimerkiksi pahvilaatikoita tai muita revittäväksi soveltuvia turvallisia esineitä. Jos kissasi jatkuvasti raapii ja repii tapetteja, sohvaa, mattoa tai muuta vastaavaa, tarjoa sille sopivampia pintoja. Aseta pieniä raapimapuita niille paikoille, joita kissa raapii. Saadessasi kissan kiinni itse teossa, lähesty sitä rauhallisesti ja nosta se raapimapuuhun.
Kissan karkottaminen
Jos kotonasi on paikkoja, joihin haluat estää kissan pääsyn, voit käyttää mm. sitruunamehua, sitruunan paloja tai muita sitruksia. Myös etikka, cayannepippuri sekä kaksipuoleinen teippi pitää kissan loitolla. Kaupoista löytyy myös kissakarkotetta. Sallittuihin paikkoihin (esimerkiksi raapimapuu) kannattaa laittaa kissaa miellyttävää tuoksua, esimerkiksi kissanminttua. Feromonihaihdutin (esim. Feliway®) on synteettinen jäljitelmä kissan F3-feromonista, joka lisää kissan hyvinvointia, rauhoittaa uudessa ympäristössä tai muuttuneissa olosuhteissa sekä ehkäisee virtsa- ja kynsimisoireilua.
Virtsalla merkkaaminen
Eliminoi ensin kaikki lääketieteelliset syyt pois, jos kissasi merkkailee sisälle. Jos kissa kyykistelee ja puristaa muutaman tipan, kyseessä voi olla virtsatietulehdus. Mikäli kissa roiskaisee pystysuoralle pinnalle, se merkkailee.
Poista virtsan haju pinnasta aina, esimerkiksi etikan ja soodaveden 50/50-seoksella. Merkatun alueen haju vetää kissaa uudelleen puoleensa. Lisää hiekkalaatikkojen määrää, mieluiten niille kohdille, joille kissa on merkkaillut. Voit myös väliaikaisesti siirtää kissan ruokakupit näille paikoille. Pese hiekkalaatikko kloriitilla, sillä sen tuoksu houkuttelee kissaa virtsaamaan. Yritä myös eri hiekkalaatuja.
Yleisimpiä syitä virtsalla merkkaamiseen:
- vieroitettu liian nuorena, emo ei ole opettanut sisäsiistiksi
- lääketieteelliset syyt, virtsakiteitä tai -kiviä tai virtsatietulehdus
- reviiriin liittyvät syyt, toimeentulovaikeudet muiden kissojen kanssa
- populaatio muuttunut (uusi kissa tai vanha kissa poissa, vauva taloudessa tms.)
- kiimainen naaras, leikkaamaton uros tai sellainen taloudessa
- vääränmallinen tai likainen hiekkalaatikko, sen paikkaa on vaihdettu tai se on sijoitettu liian julkiselle tai liian pelottavalle paikalle (esim. pesukoneen viereen)
- vääränlainen hiekka tai hiekan merkkiä on vaihdettu
- liian vähän hiekkalaatikoita (vähintään yksi per kissa)
- ruokakupit tai vesiastia liian lähellä hiekkalaatikkoa
- uusi ympäristö