Kissan ruokinta

Kissalla tulee aina olla raikasta, viileää vettä saatavilla! Jos kissasi syö paljon kuivaruokaa, sen on tärkeä juoda riittävästi, jotta vältytään mm. virtsakiviltä. Kissa juo normaalioloissa 0,3 – 0,5dl vettä päivässä per painokilo. Tavallinen juoma-astia ei välttämättä houkuttele kissaa juomaan vettä, joten kokeile myös tarjota vettä tavallisesta lasista tai kissoille erityisesti suunnitellusta juoma-automaatista. Vesi voi myös kiinnostaa enemmän, kun siirrät vesiastian pois ruokakupin lähettyviltä.

Kissa on luonnostaan laktoosi-intolerantti, joten sille ei saa antaa tavallista lehmänmaitoa. Sen sijaan voit tarjota kissallesi laktoosittomia maitotuotteita sekä kermaviilejä ym. hapantuotteita.

Kissalle tarjottavan ravinnon on koostuttava pääasiassa eläinproteiinista, sillä kissa on lihansyöjä. Kissalle voi antaa valmisruokien lisäksi raakaa lihaa ja sisäelimiä (järvikalan sekä itse metsästetyn riistan tulee olla kypsennettyä, sillä niissä on loisvaara). Kissan ruoansulatus on niin nopea, ettei esimerkiksi salmonella ehdi tarttumaan siihen. Lihan kypsennys tuhoaa suurimman osan kissalle elintärkeästä aminohaposta, tauriinista, joten on suositeltavaa syöttää liha raakana.

Monet kuivaruoat, ns. raksut, sisältävät runsaasti viljaa ja kasviperäistä proteiinia, jota kissan elimistö ei osaa hyödyntää vaan aiheuttaa lihomista ja allergiaa. Niissä on myös suuri hiilihydraattipitoisuus, joka kissan ruokavaliossa tulisi olla mahdollisimman pieni. Markkinoilla on myös viljattomia kuivaruokia.

Ruokaa ostaessasi kiinnitä huomiota laatuun, älä hintaan. Laadukas ruoka tulee huomattavasti halvemmaksi kuin myöhemmin eläinlääkärissä ravaaminen heikkolaatuisen ruoan aiheuttamien vaivojen takia. Tutki niin märkä- kuin kuivaruokienkin tuoteselosteita ja kiinnitä huomiota ravintoarvoihin. Suositeltavaa on 14% proteiinia (eläinperäistä), 10% rasvaa, 1 – 2% hiilihydraatteja ja kuitua alle 1%.