Oravat

Oravan poikaset

Jos poikanen on kylmä, märkä tai loukkaantunut, poikanen on todennäköisesti orpo ja tarvitsee apua. Jos poikanen ei ole heikko eikä loukkaantunut, voit tarkkailla, tuleeko emo hakemaan sen hämärän ja hiljaisuuden tultua. Emo on aina paras hoitaja, älä ota poikasta turhaan hoitoon.

Ensiavuksi poikaselle voi antaa vettä joko pipetillä tipoittain tai matalalta lautaselta riippuen poikasen kehitysvaiheesta. Poikaselle voi myös yrittää tarjota pieniä paloja laktoosittomassa maidossa pehmitettyä vaaleaa leipää. Pikkupoikanen tarvitsee ehdottomasti pesän, esimerkiksi villapipon, jonka lämmössä se nukkuu suurimman osan päivästä.

Laita poikanen laatikkoon lämpimän kankaan sisään, lämmin villapipo käy oikein hyvin. Muista varmistaa hapen saanti! Tarkista poikasen mahdolliset vammat. Orvot poikaset ovat löydettäessä usein kylmettyneitä. Silloin on tärkeää saada poikanen lämpimäksi. Laita laatikkoon kankaaseen kääritty lämmin vesipullo lähelle poikasta siten, että pullo lämmittää poikasta, muttei polta sitä. Laatikossa tulee olla sen verran tilaa, että eläin voi myös vetäytyä pois lämmönlähteen luota, mikäli sen on liian kuuma. Kuumavesipullot jäähtyvät nopeasti. Käy koettamassa pullon pintaa ja vaihda uusi kuuma vesi, jos se on jäähtynyt. Laita laatikko rauhalliseen, hämärään ja lämpimään huoneeseen.

Aikuiset loukkaantuneet oravat

Aikuiset loukkaantuneet oravat ovat yleensä jääneet joko auton alle tai esimerkiksi kissan saaliiksi. Loukkaantunut aikuinen orava saattaa purra kipeästi. Älä päästä lapsia tai lemmikkejä oravan lähelle. Suojaa kätesi paksuilla käsineillä. Laita loukkaantuneen oravan päälle paksu pyyhe ja nosta orava laatikkoon pyyhkeen sisällä. Laatikossa täytyy olla hengitysreikiä, mutta varmista, ettei orava pääse raoista karkuun. Aikuisen, pahoin vammautuneen oravan hoitaminen on mahdotonta. Eläin tulee toimittaa eläinlääkärille, joka pystyy arvioimaan, voidaanko eläin ensiavun jälkeen vapauttaa vai onko eläimen lopettaminen armeliainta.