Jänikset

Jäniksen poikaset

Varhaisimmat jäniksenpoikaset syntyvät huhti-toukokuun vaihteen tienoilla (hankipojat). Lisäksi poikasia syntyy kesällä ja mahdollisesti vielä syksyisinkin.

Ruohikossa yksin kyyhöttävä jäniksenpoikanen ei tarvitse minkäänlaista apua, vaan se on jätettävä rauhaan. Jänikset jättävät poikaset yksin lähes koko vuorokaudeksi ja käyvät imettämässä niitä yöaikaan kerran, 1-2 minuutin ajan.

Poikaset pysyvät paikoillaan suojaväritykseensä luottaen, eivätkä yleensä liikahdakaan, vaikka jokin eläin tai ihminen tulisi aivan lähelle. Älä koske poikaseen, sillä poikasen ainoa puolustuskeino saalistajia kohtaan on hajuttomuus! Vierotettu poikanen on hyvin pienikokoinen, muttei silti tarvitse ihmisen apua.

Jos poikanen on joutunut vahingossa vaaralliseen paikkaan (esimerkiksi autotien välittömään läheisyyteen), voit nostaa poikasen varovasti piiloon pensaikkoon lapiolla tai heinätupsuja apuna käyttäen.

Jos poikanen on loukkaantunut tai todistettavasti jäänyt orvoksi, se tulee toimittaa asiantuntijan hoitoon. Kissan tai koiran käsittelyssä ollut poikanen täytyy aina toimittaa asiantuntijan tarkastukseen, vaikkei näkyviä vammoja olisikaan. Laita poikanen varovasti laatikkoon, missä on puhdas pyyhe taivutettuna pesänmuotoiseksi. Jos poikanen vain makaa ja on voimaton, voit tarjota sille vettä, johon on sekoitettu hunajaa. Kuljeta eläintä aina pimeässä laatikossa. Muistathan pestä kätesi eläimen käsittelyn jälkeen!

Jos ihminen ottaa jäniksenpoikasen kasvatettavakseen, on erittäin todennäköistä, että poikanen menehtyy. Poikasella on herkkä suolisto ja ravinnon muutos oman emon maidosta maidonvastikkeeseen aiheuttaa usein eläimen menehtymiseen johtavan tulehdustilan.

Loukkaantunut aikuinen jänis

Loukkaantuneen aikuisen jäniksen hoitaminen on lähes mahdotonta: jänis pelkää kuollakseen kaikkea käsittelyä ja vankeutta. Kiinniottaminen ja kuljetus aiheuttavat jäniseläimille voimakasta stressiä, jopa sydänkohtauksen, joten kaikkea turhaa käsittelyä tulee välttää. Loukkaantuneesta aikuisesta jäniksestä voi ilmoittaa poliisille tai metsästysseuralle tai sen kärsimykset lopetetaan löytöpaikalla.