Linnut

Selvitä ensimmäiseksi, mikä lintu on kyseessä. Jokaiselle lintulajille on omat hoito-ohjeensa. Älä yritä hoitaa lintua itse!

 

Korkeasaaren Villieläinsairaala
Mustikkamaanpolku 12, 00270 Helsinki
P. 040 334 2954 (eläintarhan aukioloaikoina)

www.korkeasaari.fi

Helpparrot
Päivystys 046 622 1577

www.helpparrot.fi

Heinolan Lintuhoitola
A.F. Aironkatu 3, 18100 Heinola
Päivystys 050 595 1416

www.heinolanlintutarha.fi

Pyhtään lintuhoitola
Harjuntie 111, 49270 Pyhtää
Päivystys 040 518 8976

www.pyhtaanlintuhoitola.fi

Ihmisen apua tarvitsevat ainakin:

  • Maahan pudonneet terva-, haara- ja räystäspääskyt
  • Harakan, variksen tai kissan vahingoittamat linnut
  • Tiaisten pesästä maahan pudonneet pienet poikaset
  • Talven tullen liian pieniin suliin jääneet vesilinnut, etenkin kuikat, uikut ja joutsenet

Ennen kuin otat lintua talteen, ota yhteyttä asiantuntijaan. Hän osaa arvioida linnun voinnin ja mahdollisen avuntarpeen. Poikkeuksena ovat pääskyt, jotka täytyy aina maasta löydettäessä toimittaa hoitoon. Linnun jalat ovat niin lyhyet, ettei se pysty lähtemään maasta lentoon, eikä emokaan pysty siten ruokkimaan poikasiaan maahan. Kaikki linnut, jotka ovat olleet kissan tai koiran käsittelyssä, tulee toimittaa asiantuntijan tarkistukseen, vaikkei näkyviä vammoja olisikaan.

Käytä apuna isoa pyyhettä lintua kiinni ottaessasi. Laita pyyhe linnun päälle ja nosta lintu pyyhkeen sisällä laatikkoon. Isompien lintujen kyseessä ollessa suojaa itsesi nokkimiselta: käytä paksuja käsineitä sekä suojalaseja. Laita lintu laatikkoon, jonka pohjalla on alimmaisena sanomalehteä ja sen päällä kangasta. Pienet linnut sekä poikaset voi laittaa laatikon sisällä esimerkiksi pipon sisälle. Laatikon tulee olla umpinainen, mutta muista varmistaa hapensaanti. Ethän kurki turhaan laatikkoon tai kosketa lintua, sillä se voi jopa kuolla stressiin. Muistathan aina pestä kädet käsiteltyäsi lintua!

Linnun poikaset

Useimmiten pesästään pudonneella keskenkasvuisella linnulla ei ole hätää, sillä emo ruokkii myös maahan pudonnutta poikasta. Jos poikanen on joutunut vaaralliseen paikkaan tai kyseessä on pieni, höyhenetön poikanen, se tulee viipymättä nostaa takaisin pesään tai siirtää turvallisemmalle alueelle. Emo löytää poikasen lähimaastosta.

Alkukesästä kaupunkiympäristössä liikkuu paljon harmaauntuvaisia lokin ja lyhytpyrstöisiä varislintujen poikasia, jotka näyttävät olevan yksikseen. Emot kuitenkin pitävät niitä silmällä ja käyvät ruokkimassa jälkeläisiään.

Ikkunaan törmännyt lintu

Odota tovi ja katso, virkoaako lintu ilman, että puutut tilanteeseen. Jos linnussa ei näy ulkoisia vammoja, eli sen siivet ovat symmetrisesti eikä linnusta vuoda verta, sen voi laittaa lepäämään esimerkiksi pahvilaatikkoon pimeään, hiljaiseen ja lämpimään paikkaan. Ruokaa tai vettä ei tule antaa. Linnun kunnon voi tarkistaa muutaman tunnin päästä ja jos se on pirteä, sen voi päästää vapaaksi. Mikäli lintu ei piristy, se tulee toimittaa hoitoon.

Sisätiloihin joutunut lintu

Asuntoon päätynyt lintu pyrkii lentämään valoa kohti. Pyrkiessään sisätiloista takaisin ulos linnut usein törmäilevät tästä syystä ikkunoita tai lasiovia päin. Linnun ulospääsyä voi auttaa avaamalla yhden oven tai ikkunan, ja peittämällä kaikki muut ovet sekä ikkunat esimerkiksi verhoilla, lakanoilla tai pyyhkeillä. Tällöin valoa näkyy vain yhdestä aukosta, ja lintu löytää ulos helpommin.

Rengastetut linnut

Jos löydät kuolleen tai loukkaantuneen rengastetun linnun, tai pystyt lukemaan renkaan elävältä linnulta, ota rengas talteen ja ilmoita siitä nettilomakkeella Luonnontieteellisen keskusmuseon Rengastustoimistoon. Rengastuksella saadaan paljon tärkeää tutkimustietoa linnuista, mm. muuttoreiteistä, iästä, kannanmuutoksista ja jälkeläistuotosta.

Vesilintujen ruokkiminen

Leipää tai pullaa ei suositella annettavaksi vesilinnuille. Kasvuvaiheessa vesilintujen poikaset ovat alttiita erilaisille kasvuhäiriöille, joten on tärkeää, että niiden ravinto sisältää kasvuun tarvittavia ravintoaineita sopivassa suhteessa energiamäärään nähden. Epätasapainoinen ravinto voi aiheuttaa vesilinnuille enkelinsiipi-nimistä kasvuhäiriötä, jolloin lintu ei pysty lentämään. Vesilintujen ruokkiminen kesällä kannattaa siis unohtaa kokonaan, ja keskittyä ihailemaan suomalaisen luonnon lajikirjoa ja eläinten luontaista ravinnonhankintakäyttäytymistä.